The Blox House

Location: New Chandigarh, Punjab
Photographs: Purnesh Dev Nikhanj
Firm: Garg Architects led by Ar. Varun K. Garg
Structure Consultant: Rakhra Associates

The Blox House stands on the lands of Mullanpur in Punjab, which is now known as
New Chandigarh. In this house structure, simplicity and harmony are the guiding
principles.

The Blox house portrays the true meaning of a family which stays together, has a
shared sense of unity and togetherness amongst them but also retains freedom of
individuality. It showcases how a house which by their functioning seem to be two
separate and individual spaces yet also retain the essence of being in sync and
connected with each other through their exterior facade.

Blox House incorporates the concept of natural light and ventilation keeping alive the
-day architectural features of the house. The home’s open floor plan and
double-height gave the impression that the interior spaces were massive and grand.
The planning approach involves a merging of vertical duplex and back-split planning
in relation to its bilateral internal functions.

The pictures show how the kitchen, hall and living room are all integrated into
one space while simultaneously focusing on and privacy.

White is the primary colour of the house’s outer walls. It symbolises peace and
harmony within a healthy family. The same applies to the colour combinations used
in the interior walls that favour the taste and style of the client. Not only just with the
colour but a design touch of makes it look eye-appealing at the
out. With a touch of style of architecture, it makes it lively for a person
living in it. Furthermore, its interior design would also meet the principles of
aesthetics based on the elements used.

This newly built and designed house consists of Double Height Joinery. The
charisma of woodwork having partitions that are fixed or movable ones would
enhance and double the size of the space. As a whole, it describes the beauty and
essence of the house.

One of the major highlights about Blox House would be its ascending staircase. It’s
made in wood and has the same block features imbibed from the planning of the
house. The ideology was to give a sculptural element which when seen from a
perspective gives off a grandeur look but when used gives a cosy and homely feel.
Well, it not only has that grander look but consists of some impeccable lighting work
around the corners of it, making it more illuminated to the eye. In addition, there are
corners for experiencing the breathtaking view guarded by glass windows.
A Vastu-based planning methodology was used to plan all of the spaces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Directory Wizard powered by www.polldirectory.net