Confluence of two Landscapes

Confluence of two Landscapes

188
0
SHARE

Portrait GZThe headquarters of , built by in , is an integration  of industrial and natural landscape. The activities of the headquarters segregated into two structures, designed in longitudinal volumes of different heights and lengths, are linked together by a central structure. This enriches the indoor space with natural light through pockets of open spaces

Faber Industrie spa are world leading manufacturers of steel cylinders. Their new headquarters are located at a boundary between an industrial area and farmland, and hence belong to both the industrial and the natural landscape. The aim of the project is to interface both landscapes and acknowledge their different qualities and values.

Two Volumes
The volume of the building is designed to “bring the two landscapes inside”, and integrate them in the new spaces. The building consists of two shifted longitudinal volumes linked by an entrance hall.

Two Open Courtyards
As a result, two “internal” open spaces are created, and controlled by views over the building and over the two landscapes. The designers here worked to obtain a reduced scale, i.e. the human scale, as opposed to the large scale industrial area. While one courtyard is “hard”, lined with trees and conceived as a living area, the other courtyard is “soft”, entirely green and free, with an open visual depth eastwards facing the manufacturing facilities and the mountains towards the Slovenian border.

The Section and Head Fronts
The notion of “double” is mirrored in the section two “S” shapes. The corridor/office plan is inverted on the two levels: one totally blind side and one totally open side are overlapped, giving way to radically shifting open/closed fronts. The eastern head fronts of the office bodies actually highlight the S section, while the western head fronts, where fire exit stairs are accommodated inside wall panels, are closed and silent.

Two Materials
The notion of “double” permeates the whole design process, including the façade design. The building is covered in a ventilated “skin” made of two materials black concrete and black glass. The prefabricated concrete walls and the glazed front cells alike are horizontal, 4 metres wide and 70 centimetres high. All elements are connected with the same method, i.e. 20 millimetres wide open joints. These gap elements govern all installations of the front parts, ground line and skyline, horizontal and vertical separations, change in materials, and corner solutions. The black skin of Faber building is a product of the designers’ research on abstraction. Although the building is about 100 metres long, it looks “small” as compared to other huge industrial plants. Thanks to the subtle nuances created by four different types of glass and five different types of concrete, the building maintains the rigorous shape and layout of an industrial facility. Then, it will not stand out from the context because of its shape, but only because of the lightness generated by one colour getting degraded as it relates with the surrounding grass, tarmac, manufacturing plants, the sky and the people.

Black concrete is also the main feature of the most important area inside the building: the entrance hall has a large black on black terrazzo floor, a “liquid” element helping mirror and connect the two green courtyards together.

Functional Specifications
The new headquarters cover an area of about 2,800 square metres above the ground, and of about 1,400 square metres underground. They consist of two longitudinal volumes, oriented east to west, with an overall width of 7.80 metres, and different heights and lengths. The two blocks merge through a central volume serving as hall/reception, waiting area and functional connection of all areas. All open spaces are lined with hedgerows of black poplars which serve as standing “landmarks” to match the front wall panels. The hedgerow contour alternatively moves towards the inner or outer boundary of the area to hide the car park or highlight the perspective views.

Text courtesy: the architects & Photographs courtesy: Massimo Crivellari

Fact File
project name: Faber Headquaters
location: via dell’Industria, Cividale del Friuli, Udine, Italy
client: Faber Industrie spa
team: Stefania Anzil, Chiara Marchetti, Tania Teixeira, Francesco Casella, Tina Carletti
design period: 2009-2011
construction period: 2011-2013
parcel area: 106.000 sq m
project area: 3.170 sq m + 1180 sq m basement
volumetric dimensions: 10.500 cubic m
structural engineer: Nuttassociati, Udine, Italy
façade engineer: Ing. Angelo Peruzza
mechanical engineer: Bulfon Associati, Udine
electrical engineer: Studio Venica, Udine
MEP consultant: HT Engineering, Udine
site supervisor: GEZA
contractor: Edildri Costruzioni
mechanical systems: Elettrica Ducale
electrical systems: Tecnoimpianti/Nonino
millworks: Arredi Ermacora
office furniture: Multitema
photographer: Massimo Crivellari

 

About the Architects
Stefano Gri and Piero Zucchi founded the practice Geza – Gri e Zucchi Architetti Associati – in Udine in1999.
Stefano Gri (born in Udine in 1963) graduated as an Architect at IUAV, Venice, in 1988 and has been registered in the Roll of Architects of Udine (Italy) since 1990. After several vocational experiences inItaly, he moved to Barcelona, Spain to work with the practice of architects Tonet Sunyer+Jordi Badia in 1992.
Piero Zucchi (born in Udine in 1965) graduated as an Architect at IUAV, Venice, in 1992. He then studied at ETSA in Seville, Spain and attended a Masterclass with Rem Koolhaas at BIA in Amsterdam,the Netherlands, in 1994. He has been registered in the Roll of Architects of Udine (Italy) since 1993. He worked with Studio Valle Architetti Associati in Udine from 1993 to 1998.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

*