Adobe Cottage

Adobe Cottage

657
0
SHARE
Shahveer
Shahveer

(SB) is an centre located in , , Maharashtra. While already having several activities and facilities for boarding and lodging, SB is now looking towards creating more eco-friendly cottages for people to stay and experience a traditional rural house.

(PYHT) studied and documented the existing houses in the nearby villages to understand the architectural fabric of the region and also to understand planning, design and use of materials with relation to climate, context, people etc.

Azeer
Azeer

The Adobe House at SB is an 850 sq ft house overlooking a pond. The planning of the house is inspired from the local building type with three bays – the living area, the wet area (bathroom and toilet) and the bedroom. The house also consists of a wooden mezzanine that was traditionally used to store materials and also protect from the excessive heat. ( it will be used for people to sleep)

Wasim
Wasim

Most of the materials (excluding cement etc) come from a radius of 5-10km from the site. The foundation and plinth are made using black with cement mortar. The west side, which houses the toilet and bathroom, and also receives most rain during the monsoons, is also constructed using the stone. All the other walls are made using unburnt-bricks (sun dried adobes) and mud mortar. The walls are all 14″ thick except the east facing wall which is 18″ thick. The walls have been coated with three layers of mud plaster, and jaggery and linseed oil were added to protect from termites and also to add a layer of waterproofing. All the doors and windows have been re-used from old houses. The roof members are timber with a layer of re-used Mangalore tiles.

A
Areen

The main door leads to a living space affronted with a perforated wall (adobe jaali) to enhance the light and wind quality, and also to entice visitors with a glimpse of the lake. The terracotta floor tiles also add to the earthy feel of the house.

The pathway to the verandah that overlooks the lake is via the bedroom – a rustic room, with in-built furniture brought to life by a yellow bed cover, lit by bulbs in jars – while the verandah itself is on two different levels to enable people to be as close to the lake as possible. They have also used local facia boards from the village and incorporated a dual-purpose timber mezzanine – to keep out the heat and to be used for sleeping – within the house. The Mangalore tiled roof brings the scale of the house down such that it is proportionate to the house and to the users of the house.
The feeling of staying in an adobe house will give the dwellers a sense of living in accordance with nature along with maintaining low carbon foot print.

 

Fact File
project: Adobe Cottage at Saguna Baug
location: Neral, Maharashtra
architect: Shahveer, Wasim, Areen, Azeer
design team: Put Your Hands Together
client: Chandan Bhadsavle
project estimate: INR 7,00,000

 

About The Architects
PYHT was conceived as an idea by four architecture school friends to drive their passion for bio-architecture which enables them to use eco-friendly construction materials to build master pieces which are low on carbon footprint. Shahveer Irani, Areen Attari, AzeerAttari and Wasim Noori, alumini of Rizvi College of Architecture, Mumbai, got together post their architecture and founded PYHT in 2011 in a studio in Bandra.
Shahveer- loves sketching and describes architecture to be the culmination of art and science, in an expression of oneself.
Areen- loves creating beautiful spaces. He dreams of spreading love and laughter in the world, practicing socially responsible architecture and positively impacting communities.
Azeer- loves making art, facilitating inner transformation in people and connecting the dots. He enjoys designing and sculpting with earth a home that is alive and breathes with you.
Wasim- the beauty of working with available materials and the challenges that the same material puts in front of you when found in different regions excites Wasim.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

*