A Reposeful Fabric of Spaces

A Reposeful Fabric of Spaces

135
0
SHARE
Ar. Anil Bhaskaran
 Anil Bhaskaran

In a hustle-bustle city life with a high constraint on land occupancy, break-out spaces amidst a serene environment are one’s desire. Bangalore-based Zed Clubhouse and  designed by IDEA Centre articulates living spaces to one’s rejuvenation through hierarchical layers of indoor-outdoor spaces

 

The Zed Clubhouse and Community Centre forms part of the ‘Zed-Earth’ an eco-friendly housing project. The building follows the concept of ‘open architecture’ that integrates covered, semi-covered and open-to-sky spaces.

An open-to-sky courtyard, laid with pebbles and two large rocks, known as ‘soul-space’, is attached to the lounge area. The second courtyard that accommodates waterbody, has an island type ‘mantap’ at its centre. The ‘mantap’ is used for conducting performances. The third courtyard is placed next to the multi-purpose gathering area, between the building and the swimming pool. This also doubles up as an amphitheatre. A tree (Plumeria) is planted at the end of the main passage, in axial alignment, and is visually framed by the openings in the passage.

The roof, which is of horizontal disposition, produces simple, clean lines. The roof edges are supported by double steel columns that are connected by perforated steel sheets cut to pattern. The fenestrations on the steel columns produce interesting shadow effect on the walls during day and night.

The series of courtyards, that form part of the building, helps in dissipating heat through convectional air flow. This in turn, keeps the inside of the rooms cool. The presence of water bodies in the central courtyard helps to augment the cooling effect by water absorbing the heat during daytime and releasing it to the air in the night.

The full-size open-able windows further increase the ventilation from the sides of the building. The walls are painted in a white colour that reflects heat. The overhangs above the walls help to reduce the heat absorbed by the walls further.

The landscape details around the building include the main access bridge, that connects the car parking area to the front lawn, that is made out of wood and steel. Coir ropes are provided in the place of hand rails.

The lawn, plants and trees around the building reduce heat and noise penetration into the building. There is a huge banyan tree on the front corner of the property.

The interior décor is minimalistic. The furniture is made out of low cost, sustainable plantation wood. The flooring is done in cost effective ceramic tiles in earthy tones.

This building demonstrates the fact that an eco-friendly building can be done without high technology input, high-cost construction material and labour intensive construction techniques.

Text & Photographs courtesy: the architect

Fact File
project name: Silent Spring Community Centre and , Zed Earth Homes
location: Doddaballapura Road, Bangalore
client: BCIL
design team: Anil Bhaskaran, Ramachandran, Varsha Metan, Saylee Patel, Mahesh
commencement date: July 2014
completion date: October 2014
area: 7,000 sqft
cost: INR 1,50,00,000

 

About the Firm

IDEA Centre is a leading award winning architectural consultancy with over 20 years of experience and 300 projects in India and abroad, across a diverse range of verticals. Their designs reflect a distinct originality of thought and combine planning parameters with well-researched data to make each design state of the art and cost effective.

With their beliefs rooted in Responsible Architecture, many of their projects are LEED certified sustainable habitats. IDEA Centre’s services range across solutions such as Urban Planning, Architecture, Interior Design, Landscape Design and 3D Animation & Visualization.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

*